globalnaswiadomosc.com

artykuły polityka NWO wydarzenia Świat i Polska klimat zdrowie przebudzenie świadomość transformacja forum wideo

Podyskutujmy (FORUM)

Post Reply
Forum Home > Wiara i Religie > Sam harris nowym Guru zawiedzionych ?

GlobalnaSwiadomosc
Site Owner

Niniejszym pragnalbym zwrocic Wasza uwage na problem, ktory w ostatnich latach stal sie "goracym tematem", tak dla wierzacych, jak i niewierzacych. Jest to temat religii w powiazaniu z Bogiem i tym, co doswiadczamy ze strony Kosciola.

Powstal taki chaos, ze przecietnemu czlowiekowi trudno sie juz polapac, co jest wazne, a co nie i co jest prawda, a co nie. Dlatego wg. mnie, przecietny czlowiek stajo ostatnio czesto przed dylematem, albo dac sie zwariowac, co prowadzi do zwatpienia, albo tez odrzucic to wszystko i skierowac sie w strone fanatyzmu religijnego (moje tlumaczenie wspolczesnego fanatyzmu religijnego w wydaniu chrzescijanskim: mocna, slepa wiara bez  rozumienia pewnych podstawowych zagadnien religijnych, prowadzace do odwrotnych niz prze religie oficjalnie propagowane uczuc i rekacji emocjonalnych, typu: zlosc, nienawisc, strach, uprzedzenia). Kosciol zdaje sie przy tym wszystkim akceptowac tego typu reakcje i uczucia chrzescijan, mimo ze propaguje inne. Mozna sie tylko domyslac dlaczego sie tak dzieje...

Sam Harris jest postacia, samokreujaca sie na swoistego rodzaju Guru naukowego ludzi swieckich. Prowadzi blog: http://www.samharris.org/

Ostatnio na FB opublikowano jego wyklad na temat wiary, religii i Boga, udostepnilismy ten wyklad, wraz z podjeciem dyskusji na ten temat.

Jestesmy ciekawi Waszego zdania.

December 11, 2011 at 11:13 PM Flag Quote & Reply

Mehu
Member

Nie trafia ten człowiek do mnie wogóle i bierze się za guru? Do czego on zmierza? Aby ludzie przestali w cos wierzyć? Niech sobie wierzą w co chcą jeśli tylko nie robią nikomu krzywdy to po co szukać problemu. NIe wiem o co chodzi ateistom ...

December 12, 2011 at 8:32 AM Flag Quote & Reply

karina
Member

były czasy, że nie istniało pojęcie Boga - to musiały być piękne czasy !!!

w moim skromnym mniemaniu, lepiej było by dla ziemian gdyby byli ateistami.

obejrzałam kilka jego wywodów i nie udało mi się tego człowieka znielubić. jeśli kreuje się na guru to ja popieram takie postacie, nie wydaje mi się żeby potrafił zasiać choć w jednej milionowej procenta tyleż zła co dotychczas wszystkie religie.

December 12, 2011 at 11:31 AM Flag Quote & Reply

Mehu
Member

Nie sądziłem że masz takie podejście do Boga Wyższej Inteligencji i Wyższego JA czy też nadświadomości w sumie dla mnie to jest wszystko to samo tylko nazewnictwo inne.

December 12, 2011 at 5:36 PM Flag Quote & Reply

karina
Member

czyli jakie mam Mehu podejście ? nazywaj prosze rzeczy po imieniu bo przez takie niedopowiedzenia tworzą się jedynie niepotrzebne nieporozumienia. w efekcie końcowym może się okazać, że mamy identyczne poglądy tylko inaczej je przepuszczamy przez filtr materialnych słów

December 13, 2011 at 6:14 AM Flag Quote & Reply

Mehu
Member

Po prostu wątpie w  to gdyby wszyscy ziemianie byli ateistami to czy rozwiązałoby to problemy ludzi na ziemi choć to że wszystkie religie też tego problemu nie rozwiązują dlatego jesteśmy tu po to aby coś zaradzić temu a napewno się nie sprzeczać:)

December 13, 2011 at 8:04 AM Flag Quote & Reply

karina
Member

kiedyś długo długo śledziłam akcje na forum ateista.pl i wiesz do czego doszłam? do tego, że ateiści którzy się tam udzielają to w większości tak bardzo wraźliwe jednoski, że nie potrafią pogodzić się z faktem istnienia boga który ma w dupie to całe zło na ziemi. do tego bardzo dużo ateistów udziela się w wolontariacie. kiedy tak posiedziałam w tym temacie to doszłam do wniosku, że człowiek bez wiary w coś tam nad nami bytującym rozwijałby się w zdrowy, zrównoważony sposób. oczywiście nie pomijam faktu, że ci naukowi, sceptyczni ateiści to jest wielkie choróbsko dla cywilizacji.

a religie dla mnie to to samo co polityka :( więc to akurat religia stwarza problem a nie rozwiązuje czegoklowiek

December 13, 2011 at 9:51 AM Flag Quote & Reply

GlobalnaSwiadomosc
Site Owner

Karina: mam poczucie, ze bardzo niechetnie oddzielasz religie od samego Boga. Zasmuscily mie tez twoje slowa, ze Bog ma w dupie... Ludziom brakuje uczciwosci i pokory, aby przyznac, ze Go po prostu nie rozumieja. Na FB miedzy innymi napisalem:

"Harris miesza kwestie religii wraz z jej wypaczeniami, z kwestia Boga. Dziwna logika - jeśli religia jest nielogiczna, niespojna i niegodna zaufania, to wg. niego znaczy, ze pojecie Boga jest niespojne, nielogiczne i niegodne zaufania, a to znaczy ze Bog nie istnieje. Ja bym to nazwal przewrotnoscia i to niebezpieczna... od kiedy to fakt, ze człowiek cos zepsuje i namiesza w religii ( a ludzie mieli cale wieki na psucie !) mial by stanowic jakikolwiek dowod na istnienie Boga ? To nie Bog, to ludzie twierdza ze ta religia jest dobra a tamta zla. To nie Bog to ludzie pozwalaja na zlo na swiecie. To nie Bog, to ludzie sa przewrotni, mowiac: pozwalaj mi Boze na to co chce, a jemu zabron ! To nie Bog, to my co chwila zmieniamy zdanie, raz chcac opieki i zeby za nas decydowal, a innym razem zeby nam pozwolil na to, co chcemy robic i to wedle naszego uznania. My - ludzie - chcemy z Niego uczynic naszego osobistego sługe. Siedem miliardow ludzi chciało by, aby słuzył tylko im a nie ich wrogom. Owszem - innym tez moze słuzyc, pod warunkiem ze wyrazimy na to zgode. Co za absurd ! Zamiast sie rozwijac aby Go zrozumiec, chcemy zeby On sie znizyl i zrozumiał nas, w naszym egoizmie i z naszymi wadami. I to zrozumial tak, aby nam słuzyc...

Raz chcemy aby On był naszym niewolnikiem, gotowym spełniac nasze "prosby" (cudzysłow, bo jak ich nie spelni, to bedziemy Jego oskarzac, obwiniac, czyli szantaz), a innym razem sami chcemy zrezygnowac z wolnej woli i poddac sie jemu...

Od kiedy to koscioł jest reprezentantem Boga ? Co z tego, ze kazdy kosciol probuje tak twierdzic ? Ile grupa musi liczyc osob, aby byla wiarygodna w swych twierdzeniach ? Komunistow bylo miliony, a to nie znaczy ze mieli racje. Wiernych tez moze byc miliony, ale to nie znaczy ze oni maja racje...

Przecie tutaj mowa jest tylko o prawie sily - im liczniejsza grupa, tym bardziej moz wywierac wplyw, a nawet przymus na innych. Tak działaja rozne systemy oparte na sile i tak działa kazdy wiekszy koscioł, kazda wieksza religia."

December 13, 2011 at 1:50 PM Flag Quote & Reply

TheAspartam

Myśle że ta piosenka hiphopowa może zwrucić uwage na omawiane zagadnienie,czy to religia,poglądy,wiara-niektórym nie da się wrodzonej empatii jaką ma każdy człowiek zastąpić epitetami ogólnie przyjętych autorytetów mass madii znanych przez mase ludzi podziwianych szanowanych tylko z tego powodu że robi to większość kiedyś hiphop był taki wprost z serca- http://www.youtube.com/watch?v=ZhtyTaWCIOY   a teraz jest taki http://www.youtube.com/watch?v=OEchYs9HhUg a to wszystko przemysł muzyczny illuminati dyktuje jak ludzie mają błędnie widzieć świat (manipulacja)

December 13, 2011 at 2:22 PM Flag Quote & Reply

batomek

oo Aspartam, witamy wsrod ,,zywych''  :)

December 13, 2011 at 2:24 PM Flag Quote & Reply

TheAspartam

Witaj wruciłem z za światów nie pierwszy i nie ostatni raz :)

December 13, 2011 at 2:35 PM Flag Quote & Reply

Mehu
Member

TheAspartam at December 13, 2011 at 2:22 PM

Myśle że ta piosenka hiphopowa może zwrucić uwage na omawiane zagadnienie,czy to religia,poglądy,wiara-niektórym nie da się wrodzonej empatii jaką ma każdy człowiek zastąpić epitetami ogólnie przyjętych autorytetów mass madii znanych przez mase ludzi podziwianych szanowanych tylko z tego powodu że robi to większość kiedyś hiphop był taki wprost z serca- http://www.youtube.com/watch?v=ZhtyTaWCIOY   a teraz jest taki http://www.youtube.com/watch?v=OEchYs9HhUg a to wszystko przemysł muzyczny illuminati dyktuje jak ludzie mają błędnie widzieć świat (manipulacja)

Posłuchaj w takim razie tego a napewno Ci sie spodoba i troche sie zdziwisz:)... : http://www.youtube.com/watch?v=Pv3DWbF2-Ho

December 13, 2011 at 5:59 PM Flag Quote & Reply

Mehu
Member

I jesli twierdzisz że dzisiaj przemysłem muzycznym kierują illuminaci to mogę Cię zalać muzyką która jest przeciwko i robi wszystko żeby było lepiej w kierunku świadomości:)

December 13, 2011 at 6:06 PM Flag Quote & Reply

TheAspartam

Hemp Gru znam i słucham, oni mogą sobie pozwolić na własne teksty nie dyktowane przemysłem muzycznym bo mają własną wytwórnie chyba Dill record się nazywa.

December 13, 2011 at 10:47 PM Flag Quote & Reply

karina
Member

http://krystal28.wordpress.com/2012/01/01/nowy-rok-2012/

na tej stronie jest wspaniały komentarz nieprzeciętnej świadomości o nicku -Miracle, który pisze o Prawdzie/Bogu/Naturze

tak się zaczyna:

Klucz do poznania Prawdy

Bycie bardziej duchowym

Często słyszymy, jak ktoś pragnie być bardziej duchowym..."

... i proszę nie komentujcie tego, bo to zbyteczne...

pozdrawiam

January 2, 2012 at 10:35 AM Flag Quote & Reply

TheAspartam

Prawda, bog, natura-jeśli o tym mowa to polecam-Cykl audycji "Pobudka Wedrussów" http://www.youtube.com/watch?v=WalMUv5gfTI i wszystko w tym  temacie, Anastazja najbliższa z naukami Chrystusa ,które każdy z nas ma w sobie w postaci uśpionej empatii,ego buduje męskość w postaci zabijania własnych uczuć co jest błędnym poczuciem męskości w świecie dyktatury i manipulacji illuminati.

January 2, 2012 at 11:25 AM Flag Quote & Reply

karina
Member

Aspartam, pewnie nie uwierzysz, ale miałam ochote napisać w swoim wcześniejszym wpisie coś takiego: Aspartam jeśli przyjdzie ci ochota na komentarz to błagam niech on nie zawiera w sobie standardów słownych typu: iluminati i manipulacje.

... jak zwykle dałeś rade!!!!!!!

szaleństwo nieustępuje!

January 2, 2012 at 11:39 AM Flag Quote & Reply

TheAspartam

Jak widzisz konspiracje wpływającą na cały świat,jak ją nazwać illuminati jest nie odpowiednie?Mają wiele nazw dlaczego nie przypisać im jednej, Illuminati?

January 2, 2012 at 11:58 AM Flag Quote & Reply

krzysztof
Member

Rozmowa z Anią Golędzinowską, polską modelką pracującą do niedawna we Włoszech, przyjaciółką Paolo Enrico Beretta, siostrzeńca premiera Włoch.

nie zdradzając nikomu swoich zamiarów, opuściła Włochy i zamieszkała w jednej ze wspólnot w Medziugorju. Tutaj odnalazła „radość, pokój i sens życia.” Tylko z Jezusem i Maryją można być szczęśliwym

http://gloria.tv/?media=208249

--

[URL=http://chomikuj.pl/?page=307324][IMG]http://images.chomikuj.pl/button/antubis12.gif[/IMG][/URL]

January 3, 2012 at 10:41 AM Flag Quote & Reply

You must login to post.

Translate page

Nowe Video

256 views - 0 comments

Wyszukiwarka GS

Loading

Dodaj do Facebook

Goraco Polecamy ! :)

Reklama

Pogoda dla Polski

Polecamy

David Icke

Warto zobaczyc

Wolne Media - Toplista

Sentencja Roku

"Jest ludzkim kochanie aby byc kochanym, lecz kochac dla samej milosci jest anielskie."

Alfonse De Lamartine

Rada od serca

Zastanówcie się tylko.

W jednej chwili możeciepomyśleć o szczęściu i całe Wasze ciało wypełni się radością.

W jednej chwili możeciewyobrazić sobie siebie w roli żałosnej istoty, której nikt nie kocha i ogarnieWas smutek oraz współczucie dla samych siebie.

Potrzebny jest tylkomoment aby to nastąpiło.

I tak samo w jednejchwili możecie przestać szlochać i wybuchnąć radosnym śmiechem.

W jednej chwili możeciepołożyć kres krytykom i zobaczyć piękno wszystkiego co Was otacza.

Kto to robi ? Wy !

W momencie kiedymieliście kaprys, aby stworzyć uczucia, w głębi Waszej istoty, czy cokolwiekwokół Was się zmieniło ? Nie.

Tylko wszystko, kimbyliście uległo zmianie.

Jesteście dokładnie tym, o czym myślicie.

Ramtha/ J.Z.Knight

Contact

Jesli chcesz sie z nami skontaktowac to napisz do nas na: redakcja@globalnaswiadomosc.com 

www.globalnaswiadomosc.com

Follow me on Twitter

Webs Counter

GS na swiecie

Facebook Fanpage Box

Solar X-rays:

Geomagnetic Field:
Status
Status

From n3kl.org