| Forum Home > Hyde Park > !! List z Japonii !! CZ. 2 | ||
|---|---|---|
|
Site Owner Posts: 164 |
.....DRUGA CZESC LISTU Z JAPONII Wtorek 15 Marca Wczoraj siedzialem do 3 nad ranem ogladajac telewizje. Bez przerwy pokazuja coraz to nowe tragedie ludzkie. Nie mozna oderwac wzroku ale jednoczesnie wzrasta w nas wszystkich poczucie bezradnosci. Nie ma jak pomoc. Ogladalem tezprogramy zwiazane z tym co dzieje sie przy tych elektrowniach jadrowych.
Tuz nad ranem bylo kolejny duzy wstrzas...ale to bylo nic w porownaniu z tym cojuz przezylismy.
Rano dzieci poszly do szkoly a zona pojechala do pracy w Tokyo. Ja przelozylemwszystkie spotkania w pracy i zostalem w domu. Polozylem sie dalej spac. Obudzil mnie telefon kolegi Polaka z Tokyo : " Andrzej bierz dzieciaki ispieprzaj z Tokyo. My z zona i dzieciakami juz sie pakujemy".... Oczywiscie pierwsza mysl, ze jednak dopadl mnie " duch Czarnobyla"ktory przypadkowo udalo mi sie uniknac...
Natychmiast wlaczylem TV. Jak tu uciekac? zostawic wszystkich? gdzieuciekac?....
Chwila potem telefon od siostry z Australii : " Andrzej tu mowia, zechmura radioaktywna idzie prosto na Tokyo.....bierz dzieciaki i uciekaj"
Telewizja nadaje wreszcie wszystkie wiadomosci w dwoch jezykach (japonski iangielski)..."Oj to niedobry znak" - pomyslalem bo wiadomosci poangielsku byly zawsze tylko o 21:00...
Rzeczywiscie nastapil kolejny trzeci juz wybuch elektrowni w Fukushima. Dzielinas niecale 200 km. Wiatr wieje prosto na Tokyo i na nas. W Tokyo wykryto poziom promieniowania 20 razy wiekszy niz normalnie, ale wciazjeszcze ponizej jakiegokolwiek zagrozenia. Zarzadzono ewakuacje wszystkich w promieniu 30 km a nam kazali siedziec wdomach. Beton najlepiej wyhamowuje promieniowanie....
Ooooo wlasnie nami znowu trzesie.....woda trzesie sie w akwarium, ale tym razemsie nie wylala.. Natychmiast podaja sile trzesienia...o kurcze....kolejneduze... Na poludnowy zachod od Tokyo w Shizuoka niedaleko Fujiyama. ....nie na proznomowia, ze bedzie jeszcze duze blisko Tokio. Teraz wlasnie jak pisze bylotrzesienie o sile 6,2. Godzina 22:28. W telewizji mowia, ze bylo dosc plytko polozone bo tylko 10 km, ale Tsunami niebedzie. Znowu wszystkie pociagi stanely.... Mowia, ze nic sie nie stalo w Shizuoka.Dzieki Bogu.
Wczoraj pisalem, ze wszystko wydaje sie wracac do normy ale jednak tak chybanie jest. Kolega z pracy mieszkajacy w Tokyo powiedzial, ze wszyscyobcokrajowcy uciekaja z Japonii jak z tonacego okretu. Wszystkie ambasadydzwonia do swoich obywateli i doradzaja natychmaistowe opuszczenieJaponii.Hmmmm dziwne bo do mnie z zadnej ambasady nie dzwonili : ani Polskiejani Nowozelandziej....widocznie nie jestem juz obcokrajowcem tutaj....
Ale wracajac do dzisiejszego poranka....wzialem samochod i sprobowalem kupicgdzies paliwo....oczywiscie bez sukcesu....ale po drodze udalo mi sie kupiclitr mleka. Sklepy juz coraz mniej zaczynaja przypominac Pewexy i po raz pierwszy od 1986 roku zobaczylem, zegdzies tam pod tymi wszystkimi towarami byly puste polki.... " za komunizmu bylo lepiej" - pomyslalem bo mleko i chleb zawszemozna bylo kupic....a tu zamiast octu pelno kawy, szmponow i mnostwo nikomunigdy nie potrzebnych rzeczy.... My mamy zapas jedzenia na okolo tydzien. Ryzu nie mozna juz kupic....ale niechsobie go tam jedza ci co musza...znalazlem pyry w sklepie warzywnym. Jak zwykle3 dolary za 4 pyry ale na pyrach mozna przezyc. Pradu nam nie wylaczaja. Mamy make na chleb(przywiazlem kiedys 10 kg z Australii) to sobie upieczemy.
Jadac do domu wstapilem do takiej japonskiej Castoramy i kupilem 3 metry wezykado spuszczania paliwa....wstyd sie przyznac ale jak bedzie trzeba to.... a maloto stoi samochodow u dilerow? Dzieci wrocily do domu i usmazylem im pyry. Ale sie cieszyli.
W glowie ulozylem plan, ze w razie wybuchu elektrowni wsiadamy w samochod iuciekamy ile sie da. Paliwa mam na okolo 200 km...potem mam wezyk....
Po poludniu mowia, ze promieniowanie sie znacznie zmniejszylo i wiatr wieje wstrone morza....Uffff na razie mozna odetchnac.
Ilosc ofiar Tsunami wzrosla juz do 2100. Zaginionych jest jeszcze ponad15 tys osob. Do wielu miejsc jeszcze nie mozna dotrzec. Frustracja rosnie, zenie mozna jakos tym ludziom pomoc. Programy o ludzkich tragediach sa jak nie z tej ziemi....a to tylko paredziesiatkilometrow stad.
My musimy siedziec w domach i czekac na ...no wlasnie na co?
P.S. Wlasnie mowili, ze Tsunami mialo w niektorych miejscach 20 metrow.Ogladaliscie film 2012?
CDN
Dobry wieczor.
Postanowilem pojezdzic po okolicy i zobaczyc czy gdziekolwiek jest w sprzedazypaliwo. Niestety nawet 24h stacje sa pozamykane z napisami : "zamkniete zpowodu braku paliwa." Wlasnie wrocilem. Jest 2:30 rano. Po ulicach jezdzi chyba tylko 1/10 tego co zwykle. Glownie jezdza ciezarowkirozwozace towary do sklepow. Teoretycznie wiec powinno wszystko byc w sklepach. Panike jednak sieja glownie niepracujace i siedzace w domach kobiety, ktoredzisiaj w ciagu dnia widzialem jezdzace rowerami od sklepu do sklepu i kupujacewszystko co sie da... A za chwile im to wszystko w domach pognije....
Przed chwila dostalem maila z taka trescia (cytuje ):
" A mój mąż pyta ( retorycznie ) od kilku dni CO SIĘ STAŁO Z SYSTEMEMWCZESNEGO OSTRZEGANIA ? U nas mówią ciągle o tym, jak wspaniale zorganizowanejest japońskie społeczeństwo ,jak współpracuje, nie panikuje itp.Ale coś jednakgrubo zawiodło."
Pisalem juz wczesniej, ze wszyscy tutaj tez sie zastanawiaja dlaczego tak siestalo. ....Ale czy cos zawiodlo? System wczesnego ostrzegania dziala doskonale. Po pierwsze, kazdy kto mieszkablisko wybrzeza MA ZAKODOWANE , zeby uciekac od morza po KAZDYM trzesieniuziemi. Trzesienie bylo tak silne , ze nie bylo nikogo kto by mogl powiedziec, ze niewiedzial co sie dzieje. Natychmiast po trzesieniu ziemi wszystkie kanaly telewizyjne i radio zaczelynadawac ostrzezenie o nadchodzacym TSUNAMI. Wszystkie syreny zaczely nadawac glosne ostrzezenie. Helikoptery natychmiastzaczely latac nad miastami i namawiac ludzi do natychmiastowej ucieczki. Te same helikoptery pokazywaly na zywo jak Tsunami nadchodzilo.
Wlasnie dzieki temu systemowi ostrzegania tysiace ludzi zdazylo sie ewakuowac.Strach pomyslec ile wiecej ludzi moglo by zginac gdyby nie bylo systemuostrzegania. W chwili obecnej mowi sie , ze domy stracilo ponad 500,000 ludzi. Tyle osobprzebywa teraz mniej wiecej w tymczasowych schroniskach. Zakladajac, ze ofiarbedzie 5,000 to i tak 99% ludzi zdazylo uciec.
Sprawa kolejna to (jak juz pisalem wczesniej) czas jaki byl pomiedzytrzesieniem ziemi i Tsunami. Wiekszosc ludzi mialo 15-20 minut czasu naewakuacje i wyjazd nawet pare kilometrow w glab ladu. Do tego doszlo jeszcze nalozenie sie dwoch fal Tsunami z koncowym wynikem falio wysokosci do 20 metrow, ktora sie wdarla na glebokosc do 5 kilometrow.
W calej znanej historii Japoni bylo to najwieksze Tsunami. Kazde przybrzeznemiasto wyglada niestety jak Hiroshima po wybuchu bomby. Poprzednie najwieksze Tsunami, ktore uderzylo w te same tereny, mialo miejscena poczatku 19 wieku. Zamieszkiwalo wtedy te tereny okolo 1/10 ludnosci coteraz. Fala miala wtedy okolo 3 metry a ofiar bylo okolo 20,000 czyli prawiepolowa ludnosci. Wtedy jednak nie bylo systemu wczesnego ostrzegania.
Czy mozna wiec powiedziec, ze "cos grubo zawiodlo". Moim zdaniem nie.Ja oddaje czesc Japonczykom.
Zal mozna jedynie miec do matki natury, ze zawiodla i nie dala zadnych znakowprzed tym duzym trzesieniem...ale taka jest natura roznych katastrof.
Jest znowu 3:00 nad ranem. Ide spac. Mam nadzieje, ze jutro bedzie lepszydzien.
Dobranoc
P.S. Liczba potwierdzonych ofiar w tej chwili to 3,373
CDN
| |
| ||
|
Member Posts: 26 |
Zagladam i czekam na...CZ III, mam nadzieje,ze napisze trzeci list.... | |
--
| ||
|
Site Owner Posts: 164 |
my tez | |
| ||
|
Member Posts: 30 |
Pilne!!! Po trzęsieniu ziemi u wybrzeży Japonii na dnie oceanu powstała gigantyczna awaria na setki kilometrów. Według geologów, zjawisko to może doprowadzić do potężnych wstrząsów w rejonie Tokio.
Według obliczeń pracowników w jednym z laboratoriów NASA, katastrofa w Kraju Wschodzącego Słońca towarzyszyły zmiany w strukturze płyt tektonicznych. W tym przypadku jednym z nich jest przesunięty o około dziewięciu metrów, co powoduje ogromną zapaść w japońskim wybrzeżu. Amerykańscy naukowcy stwierdzili, że osiąga długość 380 km, a szerokość - 190 km. Geolodzy z USA wskazują, że w wyniku zwiększonego ciśnienia w pobliżu segmentów płyt tektonicznych. W związku z tym zwiększonego zagrożenia trzęsieniami ziemi w rejonie Tokio. Należy zauważyć, że japoński kapitał jest na wyjątkowe miejsce, które zbiegają się wiele linii winy. To było przypomnieć, że danego zjawiska spowodowała trzęsienia ziemi w połowie XIX wieku, zabijając siedem tysięcy ludzi. Naukowcy powiedział dziś moc nowych wstrząsów wtórnych wyniesie siedem i pół punktu.
Zgodnie z obserwacjami naukowców, te wydarzenia były obserwowane w ostatnich latach. Na przykład w 2004 r. nastąpił największy trzęsieniu ziemi, które towarzyszyły potężne tsunami, które nawiedziło wiele azjatyckich krajów. A trzy miesiące po tym został nagrany w nowym drżenie życie ponad osiem i pół punktu na słabo zaludnionych wyspa Nias.
Specjaliści zauważyli również, że w wyniku ostatnich element prądem spadła wysokość npm w północno-wschodnich ziem Japonii. W związku z tym na obszarach przybrzeżnych na niebezpieczeństwo powodzi, silnych pływów, które zostały podzielone na znacznie większych niż dotychczas. Według naukowców w ciągu ostatnich Japonii wielokrotnie poddane szok niszczycielskie tsunami, o czym świadczy pokładów piasku w różnych dziedzinach.
Pogarsza sytuację oraz fakt, że Japonia stała się nieco niższy w stosunku do poziomu morza, i że prędzej czy później prowadzą do powodzi. Zrodlo: | |
|
-- fuck NWO
| ||