| Forum Home > Proces transformacji czlowieka > Najwiekszy kupiec swiata | ||
|---|---|---|
|
Administrator Posts: 185 |
W dzien naszego slubu poprosilismy naszych gosci by zamiast kwiatow i kartek z zyczeniami obdarowali nas ksiazkami wraz z dedykacjami. Pomysl okazal sie wspanialy i nasza biblioteczka sie powiekszyla Ksiazka ta, sklada sie jakby z dwoch czesci, jedna to opowiadanie o , jak sam tytul wskazuje, najwiekszym kupcu swiata. Druga czesc to dziesiec starozytnych pergaminow , ktore zawieraja najwieksze tajemince szczesliwego zycia i sposob jak wcielic je we wlasne zycie:) Dlatego chcialabym was zaprosic do eksperymentu. W osobnym topicu wstawie tekst zawarty w pergaminach, na poczatek dwa pierwsze pergaminy , za trzydziesci dni wstawie kolejny i tak co miesiac( pergaminow jest 10). Codziennie bede sama wstawiac pod tekstem tylko jedno slowo - "przeczytalam" | |
--
| ||
|
Member Posts: 19 |
Dziękuję Ci Aniu za ten wspaniały tekst. | |
| ||
|
przeczytalam | |
--
| ||
|
Member Posts: 42 |
Słyszałem już o Mandino, le póki co nie przeczytałem jeszcze żadnej jego książki. Dzięki zatem za wstawienie pergaminów na forum, gdyż dzięki temu bardziej zainteresowałem się tekstami pana Mandino. Zamierzam brać udział w zaproponowanym przez Ciebie ćwiczeniu, ale nie będę codziennie wpisywał na forum, że przeczytałem. Nie chcę kreować nadmiaru wpisów na swoim koncie. Skopiowałem sobie pegaminy do pliku i zapisałem go na pulpicie. Będę czytał za każdym razem jak tylko odpalę komputer. | |
|
-- Zapraszam na stronę internetową: Zajrzyj w głąb siebie
| ||
|
Member Posts: 138 |
Slyszalam ze zamiast kwiatow ludzie sobie zycza teraz kupony toto lotka ale o ksiazkach jeszcze nie slyszalam, aczkolwiek pomysl jak najbardziej popieram!!!! Super, szczegolnie jak ktos lubi czytac. Teksty postaram sie w najblizszym czasie przeczytac jak znajde troche wiecej czasu bo czytac dla samego przeczytania nie ma sensu. Pozdrawiam | |
| ||
|
Member Posts: 42 |
@Oliwia, to ja znam jeszcze dziwniejszy pomysł. Moja znajoma prowadzi schronisko dla zwierząt i bardzo przejmuje się ich losem. W zeszłym roku wychodziła za mąż. Państwo młodzi zamiast kwiatów zażyczyli sobie karmy dla zwierząt. To jest dopiero nietypowe, prawda? | |
|
-- Zapraszam na stronę internetową: Zajrzyj w głąb siebie
| ||
|
Od dawna wiem o tym, ze kazdy z nas jest kodowany od dziecka, rozmawiamy o tym prawie codziennie . O kodach(nawykach, przyzwyczajeniach, sposobie myslenia) jakie sa w nas zapisywane przez cale nasze zycie. Od dziecka poddawani jestesmy temu procesowi. coz autosugestia dziala | |
--
| ||
|
Kochana Aleksandro, | |
--
| ||
|
Member Posts: 138 |
wprowadzenie pergaminow w zycie wymaga duzo czasu, pracy, wysilku, no i wytrwalosci dlatego tym bardziej warto sie starac, bo efekt powinien nas zaskoczyc, powodzenia wszystkim zycze. | |
| ||
|
Wlasnie dzis zaczelam czytac nastepny pergamin | |
--
| ||
|
Member Posts: 125 |
a czy w tych prezentach była biblie | |
| ||
|
A czemu akurat o to pytasz ? | |
| ||
|
Member Posts: 20 |
I bardzo dobrze, że Krzysztof o to pyta, bo Biblia jest jedynym i najważniejszym przewodnikiem, drogowskazem w życiu chrześcijanina. Niech Bóg Wam błogosławi | |
--
| ||
|
Ja nie poddaje dyskusji czy to dobrze czy zle, Pytam, dlaczego ? | |
| ||
|
bo majac te nie potrzebujesz innych podreczników duchowego rozwoju na przykład the sekret opiera sie na bibli i widze ze Najwiekszy kupiec swiata terz wykozystuje biblie Złota zasada „A więc wszystko, co byście chcieli, aby wam ludzie czynili, to i wy im czyńcie. Taki bowiem jest Prawo i Prorocy.” (Mt 7,12)
Miłujcie nieprzyjaciół waszych, dobrze czyńcie tym, którzy was nienawidzą, błogosławcie tym, którzy was przeklinają, módlcie się za tych, którzy was krzywdzą. Temu, kto cię uderzy w policzek, nadstaw i drugi, a temu, kto ci zabiera płaszcz, i sukni nie odmawiaj. Każdemu, kto cię prosi, daj, a od tego, kto bierze, co twoje, nie żądaj zwrotu. A jak chcecie, aby ludzie wam czynili, czyńcie im tak samo i wy im czyńcie.
A jeśli miłujecie tych, którzy was miłują, na jakąż wdzięczność zasługujecie? Wszak i grzesznicy miłują tych, którzy ich miłują. Jeśli bowiem dobrze czynicie tym, którzy wam dobrze czynią, na jaką wdzięczność zasługujecie? Wszak i grzesznicy to samo czynią. A jeśli pożyczacie tym, od których spodziewacie się zwrotu, na jaką wdzięczność zasługujecie? I grzesznicy pożyczają grzesznikom, aby to samo odebrać z powrotem.
Ale miłujcie nieprzyjaciół waszych i dobrze czyńcie, i pożyczajcie, nie spodziewając się zwrotu, a będzie obfita nagroda wasza, i synami Najwyższego będziecie, gdyż On dobrotliwy jest i dla niewdzięcznych, i dla złych. Bądźcie miłosierni, jak miłosierny jest Ojciec wasz.” (Łk 6,27-36)
a te sie tyczy the sekret „I o cokolwiek prosić będziecie w imieniu Moim, to uczynię, aby Ojciec był uwielbiony w Synu. Jeśli o co prosić będziecie w imieniu Moim, spełnię to.” (J 14,13-14)
„Zaprawdę, zaprawdę powiadam wam: O cokolwiek byście prosili Ojca w imieniu Moim, da wam. Dotąd o nic nie prosiliście w imieniu Moim; proście, a weźmiecie, aby radość wasza była zupełna. Owego dnia w imieniu moim prosić będziecie, a nie mówię wam, że Ja prosić będę Ojca za was.” (J 16,23-24.26)
A Ja wam powiadam: Proście, a będzie wam dane; szukajcie, a znajdziecie; kołaczcie, a otworzą wam. Każdy bowiem, kto prosi, otrzymuje, a kto szuka, znajduje, a kto kołacze, temu otworzą. Gdzież jest taki ojciec pośród was, który, gdy syn będzie go prosił o chleb, da mu kamień? Albo gdy będzie go prosił o rybę, da mu zamiast ryby węża? Albo gdy będzie go prosił o jajo, da mu skorpiona? Jeśli więc wy, którzy jesteście źli, umiecie dobre dary dawać dzieciom swoim, o ileż bardziej Ojciec niebieski da Ducha Świętego (lub: dobre rzeczy) tym, którzy Go proszą.” (Łk 11,5-13) http://krolestwoboze.pl/Biblia/Przykazania_Jezusa/Przykazania_Jezusa_Chrystusa.htm | |
| ||
|
Krzysztofie , musze przyznac ze zle zrozumialam twoje pytanie. Myslalam ze pytasz czy bochater ksiazki dostal biblie | |
--
| ||
|
no faktycznie a ja znowu nie pomyslałem ze jak ślób wzieli to napewno biblie maja to bym ci dał dzienniczek faustyny o miłosierdzi bożym niekture słowa jezusa do faustyny | |
| ||
|
Member Posts: 235 |
Drogi Krzysztofie: Ten temat jest o konkretnej Ksiazce, a nie o naszym slubie. Jesli chcesz nam radzic w temacie wiary, to najpierw zapoznaj sie, jaka ona jest, potem zadbaj o najbardziej podstawowa ortografie, ale zacznij od pisania imienia Jezusa od duzej litery. Jesli koniecznie chcesz ciagnac ten temat, to zaloz prosze nowy. | |
| ||