globalnaswiadomosc.com

artykuły polityka NWO wydarzenia Świat i Polska klimat zdrowie przebudzenie świadomość transformacja forum wideo

Podyskutujmy (FORUM)

Post Reply
Forum Home > Wiara i Religie > Kim jest Jezus Chrystus?

Tobin
Member

Jakie szczegolne zadanie otrzymal?

Skad przyszedl?

Jaki byl?

Na ziemi zyje duzo slawnych ludzi.Niektorzy sa znani w swym srodowisku, miescie czy kraju, inni na calym swiecie.Ale to ze znamy kogos z nazwiska , ze znaczy jeszcze ze znamy jego samego.

Mozemy nic nie wiedziec o jego przeszlosci  ani o tym jakim jest czlowiekiem.

Chociaz Jezus Chrystus zyl okolo dwoch tysiecy lat temu , jest postacia , o ktorej prawie kazdy cos slyszal.Jednak wielu tak naprawde nie wie ,kim byl.Jedni uznaja go po prostu za dobrego czlowieka.Inni sadza , ze byl co najwyzej prorokiem.Jeszcze inni wierza , ze Jezus jest Bogiem i nalezy oddawac mu czesc.

Poznanie prawdy o Jezusie jest bardzo wazne.Dlaczego?

poniewaz Biblia mowi w Ew.Jana 17:3 "To znaczy zycie wieczne :ich poznawanie ciebie ,jedynego prawdziwego Boga oraz tego ktoregos poslal ,Jezusa Chrystusa"

Jesli wiec staramy sie jak najwiecej dowiedziec o Bogu i Jezusie ,to mozemy zapewnic sobie zycie wieczne.

Poza tym Jezus dal nam najlepszy przyklad jak traktowac innych.

Zanim Jezus przyszedl na swiat ,Biblia od dawna zapowiadala , ze Bog przysle tutaj Mesjasza,czyli Chrystusa-pomazanca.Mial on byc namaszczony na dowod ze Bog wyznaczyl go do specjalnego zadania.

W I wieku n.e.uczniowie Jezusa byli calkowicie przekonani , ze to on jest zapowiedzianym Mesjaszem .

Ale skad ci uczniowie mieli taka pewnosc?

I skad my mozemy to wiedziec?

--

Zle czynisz jesli chwalisz , gorzej ,jesli ganisz rzecz,ktorej dobrze nie znasz "

Leonardo Da Vinci

June 13, 2010 at 2:22 PM Flag Quote & Reply

kolina1111
Member

Człowieka poznasz po uczynkach jego....Nikt nie zapisał się w historii ludzkości w sposób tak szlachetny i "ludzki" jak Jezus, człowiek, który swym postępowaniem i filozofią życia i wiary w jednego Boga wyznaczył nowy kurs w ewolucji ludzkiej świadomości....

--

June 13, 2010 at 7:19 PM Flag Quote & Reply

Tobin
Member

Prorocy Bozy ,ktorzy zyli przed Jezusem , wyjawili wiele szczegolow dotyczacych Mesjasza.Mialy one pomoc ludziom go rozpoznac .Mozna to zilustrowac przykladem: Przypuscmy , ze ktos nas poprosil o pojscie na dworzec kolejowy czy lotnisko i odebrac stamtad osobe,ktorej nigdy nie widzielismy.Czy nie potrzebowalibysmy kilka informacji na jej temat ?Bog Jehowa (Jahwe) za posrednictwem prorokow biblijnych przekazal dosc dokladny opis przyszlych czynow  i przezyc Mesjasza.

Spelnianie sie tych proroctw pomoglo bogobojnym ludziom bezblednie go ropoznac.

Wszystkie te proroctwa spelnily sie na Jezusie Chrystusie .Sa zdumiewajaco dokladne i szczegolowe.

Teraz podam te proroctwa na ktore Jezus nie mogl miec wplywu:

urodzony z plemienia Judy (Rodzaju 49:10-Nie oddali sie berlo od Judy (...)az przyjdzie Szilo i jemu  bedzie sie nalezec posluszenstwo)

Bylo to napisane 2 tys.lat przed pojawieniem sie Jezusa,spelnienie Lukasz 3:23-33

urodzony przez dziewice (Izajasza 7:14 Dlatego Pan sam da wam znak: Oto panna pocznie i porodzi syna i nazwie go imieniem Emmanuel.spisane ok. 750 lat przed Jezusem,spelnienie Mateusza 1:18-25)

pochodzil z rodu Dawida ( Izajasza 9:7 Obfitosci tej wladzy ksiazecej i pokojowi nie bedzie konca,na tronie Dawida i nad jego krolestwem ,aby je ugruntowac oraz wesprzec sprawiedliwoscia i prawoscia odtad az po czas niezmierzony.Dokona tego gorliwosc Jehowy Zastepow, spelnienie Mateusza 1:1,6-17)

uznany przez Boga za Syna (Psalm 2:7 Oglosze wyrok Jahwe : Powiedzial do mnie :Tys synem moim , Ja ciebie dzis zrodzilem

Spelnienie Ew.Mateusza 3:17 )

zdradzony przez wspoltowarzysza (Psalm 41:9 Rowniez maz , z ktorym zylem w pokoju ,ktoremu ufalem ,ktory jadl moj chleb , podniosl przeciw mnie swa piete, spelnienie Jana 13:18,21-30)

wydany za 30 srebnikow ( Zachariasza 11:12 Potem rzeklem do nich :Jezeli jest to dobre w waszych oczach , dajcie mi moja zaplate , lecz jesli nie , powstrzymajcie sie " i wyplacili mi zaplate ; trzydziesci srebrnikow , spelnienie Mateusza 26:14-16)

o jego szaty rzucano losy (Psalm 22:18 Dziela miedzy siebie moje szaty , a o moja odziez rzucaja losy " spelnienie Mateusza 27:35)

nie zlamano mu zadnej kosci ( Psalm 34:20 On strzeze wszystkich jego kosci,zadna z nich nie zostala zlamana, spelnienie Jana 19:33,36)

wskrzeszony ,zanim jego cialo uleglo skazeniu , czyli rozkladowi (Psalm 16:10 Bo nie pozostawisz mojej duszy w Szeolu .Nie pozwolisz , zeby lojalny wobec ciebie ujrzal dol" spelnienie Dzieje apostolskie 2:24,27)

wyniesiony na wysokie stanowisko po prawicy Boga ( psalm 110:1 Wyrocznia Jahwe dla Pana mego : "Siadz po mojej prawicy , az Twych wrogow poloze jako podnozek pod twoje stopy " spelnienie Dzieje Apost.7:56

Tych proroctw jest oczywiscie  o wiele wiecej , jakby ktos chcial moge mailem wyslac gdzie je znalezc w Biblii.

--

Zle czynisz jesli chwalisz , gorzej ,jesli ganisz rzecz,ktorej dobrze nie znasz "

Leonardo Da Vinci

June 27, 2010 at 6:05 AM Flag Quote & Reply

Tobin
Member

Tak wiec spelnione proroctwa biblijne oraz swiadectwo samego Boga Jahwe wyraznie wskazaly , ze Jezus jest obiecanym Mesjaszem.Biblia jednak odpowiada jeszcze na dwa wazne pytania dotyczace Jezusa Chrystusa.

Skad przyszedl?

I jaki byl ?

Jak uczy Biblia Jezus przed przyjsciem na ziemie zyl w niebie.Micheasz nie tylko zapowiedzial , ze Mesjasz urodzi sie w Betlejem , ale tez wspomnial ,iz jego pochodzenie siega "czasow zamierzchlych"(Micheasza 5:2 "A ty Betlejem Efrata, zbyt male ,by sie znalezc miedzy tysiacami Judy,z ciebie mi wyjdzie ten,ktory ma zostac wladca w Izraelu;pochodzenie jego od czasow zamierzchlych (...)")

Sam Jezus wielokrotnie mowil , ze zanim sie urodzil jako czlowiek , przebywal w niebie.

M.in.pisze to :Jana 3:13'Ponadto nikt nie wstapil do nieba oprocz tego ,ktory z nieba zstapil-Syna Czlowieczego"

Jana 6:38:"poniewaz zstapilem z nieba nie po to , zeby wykonywac swoja wole , lecz wole tego , ktory mnie poslal"

A tu fragment modlitwy Jezusa do Boga Jahwe:

Jana 17:4,5 "Ja otoczylem cie chwala na ziemi,gdyz dokonczylem dziela ,ktore mi dales do wykonania.Teraz wiec ty ,Ojcze ,otocz mnie przy sobie ta chwala ,ktora mialem przy tobie , zanim byl swiat"

Jezus to najdrozszy Syn Bozy - i bez przyczyny .Jest przeciez "pierworodnym wszelkiego stworzenia ' jak to wynika z Listu do Kolosan 1:15 "On jest obrazem niewidzialnego Boga,pierworodnym wszelkiego stworzenia"

Dlatego Jahwe (Jehowa )nosi miano Ojca, poniewaz jest Stworca.Jezusa nazwano Jego synem , gdyz zostal przez Niego stworzony .Z podobnych wzgledow rowniez inne stworzenia duchowe , a nawet czlowieka Adama nazwano synami Bozymi.

--

Leonardo Da Vinci

July 1, 2010 at 10:33 AM Flag Quote & Reply

Tobin
Member

mialo byc : i nie bez przyczyny

--

Leonardo Da Vinci

July 1, 2010 at 10:35 AM Flag Quote & Reply

pitong
Member

Zgadzam się w pełni i jestem mile zaskoczony, ponieważ ostatnio zauważyłem zintensyfikowany atak ateistów i new age-owców na wierzących, w tym na portalach dot. sprawy NWO;)

July 3, 2010 at 5:33 PM Flag Quote & Reply

Oliwia
Member

A jesli jest to czysta manipulacja? Po to na przyklad zeby tacy jak w Watykanie co glosza o dobroci i szlachetnosci zyli sobie ponad stan? Przypuszczam ze gdyby nam wmawiano od zawsze inna historie moglibysmy teraz wierzyc w zupelnie co innego.

July 4, 2010 at 6:10 AM Flag Quote & Reply

Tobin
Member

do pitong

zgadzam sie , ze ostatnio Biblia, Bog i Jezus sa na kazdym kroku dyskredytowani .ale w koncu w samej Biblii sa zapisane takie oto slowa:

2 Piotra 3:3,4 "Albowiem to przede wszystkim wiecie , ze w dniach ostatnich przyjda szydercy , ze swym szyderstwem , postepujacych wedlug wlasnych pragniej i mowiacy :gdzie jest ta jego obiecana obecnosc"

krytykowanie Biblii nie jest czyms nowym , trwa juz od conajmniej 200 lat , ale obecnie ateizm i new age( czyli zamaskowany satanizm )bardzo przybral na sile poniewaz sa to ideologie promowane przez Illuminatow , to nie ma wiec sie czemu dziwic.

Podaje strone duchowego satanizmu , wnikliwi zauwaza bardzo duze podobienstwo w naukach miedzy satanizmem a new age

http://www.freewebs.com/enkisea/

do oliwi:

Watykan przez setki lat nie chcial dopuscic do tego aby Biblia byla czytana przez prostych ludzi , bo jej nauki zawieraja prawdy , ktore nie sa na reke kosciolowi.

Biblia rowniez zapowiada rychly upadek glownych kosciolow chrzescijanskich swiata i nazywa ich czlowiekiem bezprawia .

Jezus zostal wlasnie z tego powodu zabity , ze demaskowal oblude przywodcow religijnych( Mateusza 23 rozdzial) gdyby dzisiaj przyszedl z tymi samymi naukami , prawdopodobnie zginal by ponownie , zabity przez dzisiejszych przywodcow koscielnych

Nauki biblijne sa czyste ale duchowienstwo wykorzystuje je w niegodziwy sposob.

--

Leonardo Da Vinci

July 4, 2010 at 1:42 PM Flag Quote & Reply

Oliwia
Member

Watykan to najwieksze skupisko hipokrytow, no ale mialo byc o Jezusie. Wyobrazmy sobie czlowieka z dzungli amazonskiej, co spotyka katolika na swej drodze.

"W co wierzysz?" -pyta

"Wiekszosci wierzymy w Jezusa" ,

"A kto to Jezus"

"Zyl okolo 2000 lat temu, czynil dobro , cuda, potem zostal zamordowany , ukrzyzowany za nas wszystkich" ,

"nie rozumiem, jakie cuda czynil i czemu zginal za nas wszystkich?A rodzicow mial?"

"No narodzil sie z dziewicy Marii Panny"

"No to teraz juz nic nie rozumiem, narodzil sie z dziewicy panny a potem ktos go ukrzyzowal" "tak ale on potem zmartwychwstal"

" a co to znaczy?"

"no obudzil sie po smierci, zeby jego uczniowie zrozumieli zycie po smierci"

"no ale czemu ktos go mial ukrzyzowac? On sie nie bronil?"

"nie bronil sie, nawet wiedzial ze zostanie ukrzyzowany, a tak sie stalo bo glosil ze jest synem Boga"

Czy w naszych czasach Jezus moglby byc uznany za guru sekty?

July 5, 2010 at 2:56 AM Flag Quote & Reply

Tobin
Member

Jakby spotkal katolika , to rozmowa moglaby sie tak potoczyc .

Ale jakby spotkal prawdziwego chrzescijanina to ta rozmowa moglaby  wygladac tak:

W co wierzysz ?-pyta

Wierze w Boga Wszechmocnego , stworzyciela nieba i ziemi , ktorego imie to Jehowa ( Jahwe), wierze rowniez w Jezusa Chrystusa.

A kto to Jezus?

Jezus to pierworodny Syn Bozy , byl pierwszym stworzeniem we wszechswiecie , ktorego stworzyl Bog.Pozniej wspolnie stwarzali wszystko co istnieje m.in. Adama i Ewe , rodzicow nas wszystkich  , czyli rowniez ciebie i mnie.

Niestety nasi prarodzice przylaczyli sie do buntu Szatana przeciwko Bogu .Przez to zaprzepascili dla siebie i swych potomkow zycie wieczne na rajskiej ziemi, dlatego teraz ten swiat jest taki zly i niesprawiedliwy.

A czy mozna to jakos naprawic?-zapytal czlowiek z dzungli.

Oczywiscie ze mozna , Bog juz poczynil co do tego odpowiednie kroki.

Ponad 2 tysiace lat temu , zeslal swojego Syna pierworodnego na ziemie aby urodzil sie jako doskonaly czlowiek i mogl zlozyc odpowiedni okup za cala ludzkosc bo ...zacytuje ci z Biblii z Ew.Jana 3:16 Albowiem Bog tak bardzo umilowal swiat , ze dal swego jednorodzonego Syna , aby nikt ,kto w niego wierzy ,nie zostal zgladzony , lecz mial zycie wieczne."

Nie tylko Bog kocha nas calym sercem ale rowniez jego Syn dlatego nie wzbranial sie oddac swego zycia na okup .Na potwierdzenie przeczytam ci fragment z naszej swietej ksiegi Biblii:1 Tym .2:6-"ktory dal samego siebie na odpowiedni okup za wszystkich(...)

Jezus przez 3 dni lezal martwy w grobie i czekal az Bog go wzmartwychwzbudzi.I tak sie stalo, Bog nie zapomnial o swym ukochanym Synu i przywrocil go do zycia a po 40 dniach zabral go z powrotem do nieba, a okup zostal przyjety .

Juz niedlugo Bog , dzieki ofiarze Jezusa bedzie mogl na ziemi przywrocic pierwotny raj gdzie ty i ja bedziemy mogli roskoszowac sie cudownym , doskonalym zyciem , gdzie nie bedzie smierci ani zaloby, ani krzyku,ani bolu , bo poprzednie rzeczy przeminely(Objawienia 21:3,4)

Nie bedziesz sie juz musial martwic , ze twoja piekna amazonska dzungla zostanie doszczetnie zniszczona , bo Bog ja odnowi w sposob dla nas w tej chwili niewyobrazalny.

W koncu bedzie tak , jak mialo byc zawsze , wtedy raj bedzie czyms normalnym , a dzisiejszy zly swiat pojdzie w zapomnienie.

A co mam zrobic aby zyc w tym raju?

Uwierz w Boga i Jezusa ,ucz sie o nich , bo Jezus powiedzial w Ew.Jana 17:3

To znaczy zycie wieczne ;ich poznawanie ciebie jedynego ,prawdziwego Boga ,oraz tego ,ktoregos poslal ,Jezusa Chrystusa"

A jak juz nabedziesz wiedzy , staraj sie w swym zyciu nasladowac Jezusa , trzymac sie jego wznioslych zasad opartych na Biblii.

Jak zaczniesz tak robic to zrozumiesz prawdziwy sens i cel zycia , a w przyszlosci odziedziczysz zycie wieczne.

--

Leonardo Da Vinci

July 5, 2010 at 6:15 PM Flag Quote & Reply

skymen
Member

Czytam co paru z was pisze za bzdury i zaczynam rozumieć wcześniejsza polityke Watykanu (a wiec samego Papieża) wobec dostępności Pisma Świętego dla MAS...

Interpretowanie samowolnie PŚ jak się komu podoba  jest herezją! Przypominam że od tych spraw został ustanowiony przez samego Pana Jezusa Święty Kościół Swięty!

Katolicy, a więc prawdziwe Chrześcijaństwo przypominam w fundamencie wiary ma Jedyny Kościół Święty, a wszelcy rozłamowcy i protestanci (a jest ich juz z kilkadziesiąt odmian:) to zwyczajne sekty tyle że opierające się tylko na PŚ i własnej interpretacji.

Odcieli się tym samym od Pana Jezusa a więc od samego Boga i Apostołów którzy byli założycielami Jedynego Kościoła Świętego- podkreślam tu słowo JEDYNEGO!

Szkoda mi czasu na dalsza bezsensowna dyskusje...

July 5, 2010 at 6:17 PM Flag Quote & Reply

Ugenta
Member

Biblie sie nie "inetrpretuje" tylko czyta...

Zostala napisana jak to niektorzy twierdza,przez  "pastuchow" po to, zeby przecietnie myslacy czlowiek nie mial klopotu ze zrozumieniem tresci

July 6, 2010 at 2:44 AM Flag Quote & Reply

Ugenta
Member

Ugenta at July 6, 2010 at 2:44 AM

Zostala napisana jak to niektorzy twierdza,przez  "pastuchow" po to, zeby przecietnie myslacy czlowiek nie mial klopotu ze zrozumieniem tresci

Zostala napisana jak to niektorzy twierdza,przez "pastuchow" po to, zeby

przecietnie myslacy czlowiek nie mial klopotu ze zrozumieniem tresci.

Kiedys kosciol czytal i wydawal biblie w lacinie min po to , zeby monopol "rozumienia" biblii byl przy klechach,tak jak rozmowa z Bogiem.Tylko o ni sie mienili prawidziwymi posrednikami ...to samo bylo z kupowanymi odpustami(593 rok)  i spowiedzia ;

W 1116 r. Sobor Lateranski ustanowil spowiedz "na ucho". Taka forma spowiedzi pozwalala na sprawowanie wiekszej kontroli nad ludzmi, oraz na "wywiad srodowiskowy".

Nie wspominajac o czasach kiedy bylo dwoch papiezy( lata1378-1417 ) jeden w Rzymie drugi w Avignionie i bynajmniej nie chodzilo o religie...

Wypadaloby troche zaznajomic sie z historia katolicyzmu a nie wygadwywac bzdury skymen

July 6, 2010 at 3:27 AM Flag Quote & Reply

Tobin
Member

ja chcialam tylko sprecyzowac moj poprzedni wpis ;Czlowiekiem bezprawia jest kler chrzescijanski, ktory zamienil czyste nauki biblijne ,na nauki ludzkie , zrobil to z pelna premedytacja , tak jak kiedys zrobili to zydowscy uczeni w Pismie.(Zacytuje slowa samego Jezusa Mateusza 15:3,8, On odpowiadajac , rzekl do nich : a czemu wy naruszacie przykazania Boze ze wzgledu na wasza tradycje?

Lud ten okazuje mi szacunek swoimi wargami , ale ich serce jest ode mnie bardzo oddalone .Lecz na prozno mnie czcza,gdyz jako nauk ucza nakazow ludzkich")

--

Leonardo Da Vinci

July 6, 2010 at 4:09 AM Flag Quote & Reply

MANIUŚ
Member

A mimo to bramy piekielne go nie przemoga i wszelacy tzw. wolni interpretatorzy Biblii moga sobie wypisywać co im przyjdzie na mysl.Chrystus dal klucze krolestwa niebieskiego piotrowi i jego nastepcom i tak bedzie az do jego powtornego przyjscia na ziemie.Mysle ze to jest jasne dla wszystkich  a ci co probuja dyskredytowac kosciol i Papiezy sa zwyklymi zwodzicielami

July 6, 2010 at 6:39 AM Flag Quote & Reply

Tobin
Member

Manius- idadz twoim sposobem myslenia to trzeba by bylo powiedziec ze Jezus byl najwiekszym zwodzicielem.

Dlaczego?

Poniewaz gdy Jezus przyszedl na ziemie JEDYNA prawdziwa religia ,ktora miala poparcie Boga byl judaizm.

Mimo to Jezus odwaznie krytykowal owczesny kler,obnazal ich oblude, dlatego ze zamienili czyste nauki biblijne na ludzka filozofie.

Zanim go zabili potepil ich zachowanie i wykazal od kogo pochocha.

W ew.Jana 8:44,45 Wy jestescie z waszego ojca diabla , i chcecie spelniac pragnienia waszego ojca .Ten byl zabojca , gdy rozpoczal , i nie stal mocno w prawdzie ,poniewaz prawdy w nim nie ma (...)Ja natomiast mowie prawde i dlatego mi nie wierzycie."

Zydzi zostali odrzuceniu przez Boga nie tylko za to ze zabili Mesjasza , ale rowniez dlatego , ze skalali czyste wielbienie .

Do tych przywodcow religijnych Jezus powiedzial jeszcze takie slowa:

Mateusza 23 rozdzial

wer.13 "Biada wam, uczeni w pismie i faryzeusze ,obludnicy!Zamykacie bowiem krolestwo niebios przed ludzmi ;bo sami nie wchodzicie ani nie pozwalacie wejsc tym,ktorzy do niego ida.

wer.27,28 Biada wam ,uczeni w pismie i faryzeusze ,obludnicy!

przypominacie bowiem pobielane groby ,ktore z zewnatrz wprawdzie wydaja sie piekne ,ale wewnatrz sa pelne kosci zmarlych oraz wszelkiej nieczystosci.Tak i wy wprawdzie z zewnatrz wydajecie sie ludziom prawi , ale wewnatrz jestescie pelni obludy i bezprawia .

wer.33,-35 Weze, pomiocie zmijowy , jakze uciekniecie przed sadem Gehenny?Oto dlatego ja posylam do was prorokow i medrcow ,i nauczycieli publicznych.Niektorych z nich zabijecie (...)zeby na was przyszla krew prawych przelana na ziemi"

czy gdyby dzisiaj Jezus przyszedl i takie slowa wypowiedzial do Papieza , arcybiskupow , biskupow to okazali by pokore i bili by sie w piers czy tez chcieliby go szybko zgladzic?

Kosciol powinien wyciagnac wnioski z historii.Bog odrzucil religie,ktora sam stworzyl , tylko dlatego , ze wyznawcy judaizmu przestali trzymac sie jego slowa, i kazda religia , ktora obecnie  nie trzyma sie scisle slowa Bozego , bedzie przez niego odrzucona , w koncu  w Objawienia jest opis upadku Babilonu Wielkiego -wszelkich religii ,ktore nie trzymaja sie nauk biblijnych.

a tak na marginesie :czy apostol Piotr byl katolikiem , skoro zyl w I w. a kosciol katolicki powstal jak sie nie myle w IV?

On po smierci przeszedl na katolicyzm?

A zanim byl katolikiem to kim byl?

to pytanie do znawcow kosciola katolickiego

jezeli historia Oliwi i moja jest taka zla , to moze Manius z Skymenem napisze wlasna historie , jak oni by przekonali czlowieka z dzugli do chrzescijanstwa i Jezusa?

Skoro jestescie w jedynej prawdziwej religii , to nie bedziecie mieli problemu z przekonaniem tego czlowieka do kosciola i Jezusa

Tak ze czekam z niecierpliwoscia na wasza historie.

Latwo krytykowa, gorzej samemu cos wymyslic

--

Leonardo Da Vinci

July 7, 2010 at 8:57 AM Flag Quote & Reply

Oliwia
Member

Moim zdaniem jesli ktos wierzy w jezusa to zawsze bedzie cytowal Biblie, interpretowal ja na swoj sposob, i dobrze ma prawo, i na pewno wierzac latwiej sie mu zyje. jesli ktos nie wierzy to dla niego Jezusa nie ma, nie bylo. Moim zdaniem prawda lezy po srodku.

Nie popieram instytucji jaka jest kosciol, nie popieram tego, ze ksieza nie moga brac slubow ani miec dzieci, jest to glupota. W Grecji ksiadz ma normalna rodzine i malo kto tu kogo molestuje, bynajmniej sie o tym nie mowi. Ksiadz przynajmniej ma okazje zasmakowac czym jest seks, czulosc i posiadanie rodziny. jak slysze 'madrosci' Watykanu to niedobrze mi sie robi, patrzac dookola co sie dzieje na swiecie i ile zla i ubostwa jest dookola. co do Jezusa to w dzisiejszych czasach mialby marne szanse, wiekszosc uznalaby go za sekte a i madrych ksiazek mamy wiele.

Przekonywanie do jezusa to tez inny problem. W Indiach poluja na ksiezy i zakonnice, oczywiscie nie w calych tylko we wschodnich, za glowe ksiedza oferuja duza sume i to nie zarty. Pytanie:dlaczego? bo ludziom zylo sie tam dotychczas moze nie wspaniale ale po swojemu. Bledem ksiezy sa ich tak zwane misje, gdzie niby maja bezwarunkowo pomagac. Troche to jednak wyglada inaczej, zawsze gdzie pojada staraja sie ludzi 'nawrocic'. Pomoc bezinteresowna a 'nawracanie' ludzi na chrzescijanstwo. hm....

kazdy ma swojego Jezusa i niech tak pozostanie

July 7, 2010 at 10:01 AM Flag Quote & Reply

Tobin
Member

wracajac do Jezusa i jego pochodzenia to chcialam zaznaczyc , ze Jezus wyroznial sie czyms jeszcze : jest "jednorodzony"( Jana 3:16-Albowiem Bog tak bardzo umilowal swiat , ze dal swego jednorodzonego Syna ,aby

nikt, kto w niego wierzy , nie zostal zgladzony ,lecz mial zycie wieczne.")

Oznacza to ,ze tylko jego Bog stworzyl osobiscie , a potem posluzyl sie nim do stworzenia wszystkiego innego, jak to wynika z listu do Kolosan 1:16"bo za jego posrednictwem zostalo stworzone wszystko inne w niebiosach i na ziemi , co widzialne i co niewidzialne (...)Wszystko inne zostalo stworzone poprzez niego i dla niego"

Poza tym wylacznie Jezusa nazwano "Slowem"m.in. w Jana 1:14"A slowo stal sie cialem  i przebywal wsrod nas,i widzielismy chwale jego , chwale ,jaka sie od ojca nalezy jednorodzonemu synowi (...)".

Oznacza to ze przemawial on w imieniu Boga.Zapewne przekazywal wiadomosci polecenia od Ojca reszcie Jego synow-zarowno stworzen duchowych , jak i ludziom.

A czy pierworodny Syn jest rowny Bogu , jak wierza niektorzy?

Biblia tego nie uczy.Poniewaz pisze w niej , ze Syn zostal stworzony , mial poczatek, natomiast Jehowa(Jahwe) Bog nie mial poczatku ani nie bedzie miec konca.(Psalm 90:2(...) juz od czasu niezmierzonego po czas niezmierzony ty jestes Bogiem")

Jednorodzony Syn nigdy nawet nie probowal stawiac siebie na rowni z Ojcem.Biblia wyraznie mowi , ze Ojciec goruje nad Synem.

Sam Jezus powiedzial takie slowa w Ew.Jana 14:28"Slyszeliscie , ze wam powiedzialem : Odchodze  i znowu przyjde do was.Gdybyscie mnie milowali, radowalibyscie sie , ze ide do Ojca , gdyz Ojciec jest wiekszy niz ja".

a w innym miejscu ap.Pawel napisal , takie slowa , gdy Jezus juz wrocil do nieba " (...) glowa kazdego mezczyzny jest Chrystus, a glowa kobiety jest mezczyzna , a glowa Chrystusa jest Bog."

Wylacznie Jahwe jest "Bogiem Wszechmocnym".

Jahwe(Jehowa) i Jego pierworodny Syn byli zwiazani bliska wiezia przez miliardy lat -dlugo przed stworzeniem materialnych niebios i ziemi.Musieli niezwykle silna miloscia sie darzyc nawzajem.

Umilowany Syn byl taki jak Ojciec .Wlasnie dlatego w Biblii nazwano go "obrazem niewidzialnego Boga"(Kolosan 1;15)

Bardzo przypominal Ojca swymi przymiotami i cechami osobowosci-tak samo jak wsrod ludzi syn moze pod wieloma wzgledami przypominac ojca.

--

Leonardo Da Vinci

July 17, 2010 at 7:47 PM Flag Quote & Reply

Tobin
Member

Dzisiaj chcialabym sie skupic na tym jakim Jezus byl czlowiekiem.

Zanim stal sie czlowiekiem chetnie opuscil niebo i przyszedl na ziemie , by wiesc tu ludzkie zycie.

Ale moze ktos sie zastanawia:Jak doszlo do tego , ze istota duchowa urodzila sie jako czlowiek?

W tym celu Bog dokonal cudu.Przeniosl zycie swego pierworodnego Syna z nieba do lona zydowskiej dziewicy Marii.Nie uczestniczyl w tym zaden ludzki ojciec .Dlatego Maria urodzila syna ,ktory byl doskonaly.

A jak mozemy lepiej poznac Jezusa?

Poprzez analizowanie wszystkiego co w czasie pobytu na ziemi mowil i czynil.

Co wiecej , w ten sposob lepiej poznajemy takze Boga Jahwe,poniewaz Jezus jest doskonalym obrazem niebianskiego Ojca.

Dlatego powiedzial :"Kto mnie ujrzal , ujrzal tez Ojca"(Jana 14:9)

O zyciu ,pracy i cechach osobowosci Jezusa Chrystusa sporo sie dowiadujemy z czterech Ewangelii-wedlug Mateusza , Marka ,Lukasza i Jana.

Jezus byl znany jako "Nauczyciel"(Jana 1:38,13:13)

A czego nauczal?

Przede wszystkim oglaszal dobra nowine o krolestwie .Mowil wiec o Krolestwie Bozym -niebianskim rzadzie ,ktory obejmie wladze nad cala ziemia i zapewni poslusznym ludziom niezliczone blogoslawienstwa.

Od koga pochodzila ta nowina?

Sam Jezus wyjasnil :To, czego nauczam , nie jest moje , lecz nalezy do tego ,ktory mnie poslal."- do Boga Jehowy(Jana 7:16)

Wiedzial , ze Jego Ojciec pragnie , by ludzie uslyszeli dobra nowine o Krolestwie .

A gdzie Jezus nauczal?

Wszedzie , gdzie kogos spotkal:w miastach i wioskach,na rynkach i w domach.Nie oczekiwal , ze ludzie przyjda do niego.Sam szedl do nich-"I gdziekolwiek wchodzil do wiosek lub miast ,lub na teren wiejski ,kladli chorych na rynkach i ci goraco go prosili , zeby mogli dotknac chocby fredzla jego szaty wierzchniej .A ilukolwiek go dotknelo , zostalo uzdrowionych'(Marka 6:56)

Dlaczego tak sie trudzil i poswiecal na te dzialalnosc tyle czasu ?

Poniewaz tego zyczyl sobie jego Ojciec , a Jezus zawsze wykonywal wole Ojca-"Dlatego Jezus im rzekl:Kiedy juz uniesiecie w gore Syna Czlowieczego ,wtedy poznacie , ze to ja jestem i ze nic nie czynie z wlasnej inicjatywy , ale wszystko mowie tak jak mnie nauczyl Ojciec .A ten ,ktory mnie poslal ,jest ze mna ,nie pozostawil mnie samego ,poniewaz zawsze czynie to , co sie jemu podoba"(Jana 8:28,29)

Ale postepowal tak jeszcze z innego powodu .Otoz szczerze wspolczul garniacym sie do niego tlumom.-"Widzac tlumy ,litowal sie nad nimi ,byly bowiem zlupione i porzucone niczym owce bez pasterza "(Mateusza 9:36)

Ludzie ci byli zaniedbywani przez przywodcow religijnych , ktorzy mieli ich uczyc prawdy o Bogu i Jego zamierzenich.Jezus zdawal sobie sprawe , jak bardzo te rzesze potrzebuja wiesci o Krolestwie.

--

Leonardo Da Vinci

July 28, 2010 at 5:11 PM Flag Quote & Reply

krzysztof
Member

Jezus przez 3 dni lezal martwy w grobie i czekal az Bog go wzmartwychwzbudzi

jezus nie czekał 3 dni  tylko był razem w piekle z 2 złoczyncami  co jednego  zostawił a drugiego wziołd o

otworzył bramy  nieba  dla sprawiedliwych dusz

Żywot i Bolesna Męka Pana Naszego Jezusa Chrystusa - według objawienia Anny Katarzyny Emmerich

July 29, 2010 at 3:50 PM Flag Quote & Reply

You must login to post.

Wsparcie dla Portalu

Nowe Video

110 views - 0 comments
242 views - 0 comments

Wyszukiwarka GS

Loading

Translate page

Dodaj do Facebook

Goraco Polecamy ! :)

Reklama

Pogoda dla Polski

Polecamy

David Icke

Warto zobaczyc

Wolne Media - Toplista

Sentencja Roku

"Jest ludzkim kochanie aby byc kochanym, lecz kochac dla samej milosci jest anielskie."

Alfonse De Lamartine

Rada od serca

Zastanówcie się tylko.

W jednej chwili możeciepomyśleć o szczęściu i całe Wasze ciało wypełni się radością.

W jednej chwili możeciewyobrazić sobie siebie w roli żałosnej istoty, której nikt nie kocha i ogarnieWas smutek oraz współczucie dla samych siebie.

Potrzebny jest tylkomoment aby to nastąpiło.

I tak samo w jednejchwili możecie przestać szlochać i wybuchnąć radosnym śmiechem.

W jednej chwili możeciepołożyć kres krytykom i zobaczyć piękno wszystkiego co Was otacza.

Kto to robi ? Wy !

W momencie kiedymieliście kaprys, aby stworzyć uczucia, w głębi Waszej istoty, czy cokolwiekwokół Was się zmieniło ? Nie.

Tylko wszystko, kimbyliście uległo zmianie.

Jesteście dokładnie tym, o czym myślicie.

Ramtha/ J.Z.Knight

Contact

Jesli chcesz sie z nami skontaktowac to napisz do nas na: redakcja@globalnaswiadomosc.com 

www.globalnaswiadomosc.com

Follow me on Twitter

Webs Counter

GS na swiecie

Facebook Fanpage Box

Goraco Polecamy