| Forum Home > Zdrowie > Oczyszczanie jelit | ||
|---|---|---|
|
Member Posts: 235 |
Zamieszczamy pelny tekst odpowiedzi pana Tomka Ornatowskiego, ktorego z powodow technicznych nie mogl wstawic pod artykulem. Jeszcze raz przepraszamy wszystkich za niedogodnosci techniczne: Witam. Tedi przeczytalem Twoj komentarz i widze, ze znasz sie na rzeczy. Znam te przepisy na sklady lewatyw o ktorych piszesz ale ja proponuje lewatywe z dodatkiem 1/2 cytryny (to nie jest duzo) na 2.5 l wody tylko dlatego, ze cytryna z woda zmienia srodowisko naszych jelit na zasadowe. W wyniku nie prawidlowej diety wiekszosc z nas najczesciej ma zakwaszony caly uklad pokarmowy. Jesli nie chce sie uzyskac tego efektu mozna robic lewatywy z tymi dodatkami, ktore podajesz. Sa jak najbardziej ok. Jesli chodzi o zestaw do lewatywy - nie wiem o jaki Ci chodzi i gdzie mozna go kupic? Ja kiedys kupilem taki gotowy zestaw w aptece od razu z sola fizjologiczna o objętosci dwoch szklanek:) Zestaw jednorazowego uzytku, pojemnosc smieszna, sklad roztworu nie do przyjecia, koniecznosc wciskania plynu na sile do jelit -- delikatnie mowiac nie byłem z niego zadowolony. Jedyne zestawy jakie znam, ktore nadaja się do uzytku to te produkowane w Rosji. Cały zestaw jest wykonany z gumy i ma pojemnosc 2l, jesli to byłaby niebezpieczna ilosc to nikt by takich zestawow nie produkowal. Ja znam osoby w wieku 60-70 lat, ktore wykonaly swoje pierwsze lewatywy w zyciu taka iloscia wody i nie miały zadnych problemow z wydaleniem kamieni. Oczywiscie moga byc od tej zasady jakies wyjatki ale nie jest to powszechne zjawisko przy tego typu zabiegach. Gorsze jest juz ogolne zatrucie organizmu spowodowane brakiem oczyszczen. Co do objetosci plynu mozesz miec inne zdanie. Metoda lewatywy, ktora opisuje ma za zadanie oderwanie kamieni kalowych od scianek jelit a nie tylko ich przeplukanie. Dlatego ilosc uzytego plynu jest taka a nie inna i konieczne jest rowniez potrzasanie. Nie pozbendziemy sie kamieni (szczegolnie takich jak na zdjeciu) przez samo tylko wlanie plynu do jelit, juz to sprawdzilem. Owszem, w miejscach gdzie kamienie oderwaly sie od scianek jelit moze wystąpic bol. Nieraz jest to nieuniknione podczas oczyszczen. Wazne jest tez zeby roztwor mal temperature ciala. Czas jak najbardziej - minimum 12min. Jesli chodzi o sposob z ryzem. Kazdy moze wybrac, czy woli przez trzy dni jesc sam gotowany ryz bez soli, czy zrobic sobie 12sto minutowa lewatywe. Slyszalem o tej metodzie ale ja wybralbym lewatywe, nie przepadam zbytnio za ryżem:)
| |
| ||
|
Member Posts: 42 |
wlewnik gumowy (2 l) , mysle ze nie zla alternatywa dla butelki i wypalania dziur w kapslu... i kosztuje tylko cos ponad 20 zl http://www.vitanea.pl/product/details/medyczne-i-rehabilitacyjne/wlewnik-gumowy-sanity-2l-do-irygacji-lub-lewatywy.html | |
--
| ||
|
Member Posts: 2 |
Bardzo dziekuje za informacje. Ja swoj pierwszy sprzet zrobilem w czasach gdy jedyne co można bylo dostac w tym zakresie to byla gumowa gruszka w aptece. To dobrze, ze ktoś cos takiego produkuje. | |
| ||
|
Member Posts: 2 |
Jezeli bedziecie publikowac takie artykuly to ja przestaje Was czytac i odradzę to dosc licznej grupie osob. Interesowanie sie medycyna naturalna i troche wlasnych doswiadczen to zdecydowanie za malo by publikowac "wiedze".
Taka wiadomosc otrzymala niedawno redakcja globalnejswiadomosci od czytelnika reprezentujacego srodowisko medycyny naturalnej Pragne odpowiedziec temu Panu.
To co napisal Pan M , jest to niestety czesta reakcja ludzi zwiazanych z branza medycyny naturalnej. Jak juz ktos ma jakas wiedze na ten temat to najczesciej chce na niej zarabiac. Odwiedzilem jego strone, na ktorej reklamuje swoje ksiazki. Ja szanuje to, ze ktos chce zarabiac na tej wiedzy, ma do tego pelne prawo. Niestety biorac czesto udzial w targach medycyny naturalnej w Warszawie, Wroclawiu i Lublinie i chodzac na prelekcje wystawcow zauwazylem, ze w zadnym srodowisku zawodowym nie ma tyle zawisci wobec "konkurencji" jak wlasnie w sodowisku medycyny naturalnej. Polowa wykladow to byly krytyki pod adresem innych wystawcow. Jest to smutny fakt ale ja osobiscie nie chce sie do tego dokladac. Szanuje wiedze kazdego pomimo drobnych rozbieznosci, ktore nie wynikaja z bledu zadnej ze stron. Uwazam, ze wszyscy znajacy ten temat i mogacy pomoc ludziom w alternatywnej drodze ku zdrowiu powinni w koncu polaczyc swoje sily a nie krytykowac sie i zwalczac nawzajem. Czy ja wiem wszystko z tej dziedziny ? Oczywiscie nie i nigdzie tak nie twierdze. Kazda czyjas dobra rada jest tak samo wazna dla mnie jak i dla czytelnikow i mozna się nia podzielic dla dobra wszystkich a nie od razu szukac wad i krytykowac tych, ktorzy probują propagowac ta wiedze. Ja postanowiłem, ze nie chce na tej wiedzy zarabiac i rowniez mam do tego prawo. Rozumiem, ze to moze sie nie podobac tym, ktorzy jednak chca czerpac z tytulu jej posiadania jakies profity ale w wypadku gdy w gre wchodzi nasze zdrowie taka zawisc i skreslanie wszystkiego z gory jest nie na miejscu. Zyjemy w czasach gdzie caly przemysl polaczyl sily zeby nas truc. Jesli nie zjednoczymy sie przynajmniej w temacie profilaktyki zdrowia to oni osiagna swoj cel. Dziwi mnie dlatego podejscie Pana M, ktory sam na swojej stronie informuje o zagrozeniach ze strony Kodeksu Alimentarius. Czy Jego celem jest tylko sprzedac swoje ksiazki? Moim celem jest przekazac ludziom podstawowa wiedze z zakresu medycyny naturalnej a wszystkich związanych z tym tematem prosilbym raczej o pomoc w tym wyzwaniu a nie o potępianie i negowanie wszystkiego. Pozdrawiam wszystkich czytelnikow i wszystkich, ktozy beda chcieli mi w tym pomoc. | |
| ||
|
Member Posts: 124 |
ja tam wole gersona , tombaka
Małachow ,Siemonowa z jednego forum MEDYCY LECZYLI OBJAWY, KATAR, KOEJNE ZABIEGI, LEKI, SKIEROWANIA,PODEJRZENIA ALERGII ...CUDA.sĄ NIESTETY NIEDOUCZENI...ZANIOSŁAMDIAGNOZĘ WŁASNĄ.NIE WIERZĘ W LEKARZY, BO POMYLILI SIĘ WIELE RAZY IUWAŻM ZA BEZSENS TŁUMACZENIE IM CZEGOKOLWIEK.cHOĆ DO JEDNEGO WORKA NIEWKŁADAM WSZYSTKICH, TRUDNO RACZEJ ZNALEŻĆ DOBREGO FACHOWCA.gDYZNALAZŁAM ...TE SAME WNIOSKI...KAŻDY ROBI KASĘ NA CUDZYM KŁOPOCIE.sENSW TYM. ŻĘ SKORO KTOŚ CHCE KOMUŚ POMÓC...NIE MA W TYM DOBREJ WOLI A JESTKASA.FORA SĄ POŻYTECZNIEJSZE.LUDZIE MAJĄ DOŚWIADCZENIA WŁASNE I DZILELĄSIĘ NIMI ZA DARMO | |
| ||