| Forum Home > Dzieci Nowej Ery > Emergencja - krytyka definicji. | ||
|---|---|---|
|
Member Posts: 22 |
?...Rozum w pe?ni rozkwita pod stra?? wolno?ci, wolno?? rozkwita w pe?ni pod stra?? rozumu....? - T. Kotarbi?ski Emergencja jest szczególn? cech? systemów, polegaj?c? na tym, i? w?asno?ci systemu jako ca?o?ci, nie mo?na wyprowadzi? z w?asno?ci poszczególnych cz??ci, rozpatrywanych z osobna, b?d? w innych konfiguracjach. Pro?ciej mówi?c, gdy system na drodze ewolucji zmienia si? i ?przechodzi? na kolejny poziom organizacji, to pojawiaj? si? w nim cechy nowe, które nie wynikaj? z po??czenia cech cz??ci sk?adowych tego sytemu, oraz nie wynikaj? z pomno?enia ilo?ci cz??ci systemu z poprzedniego poziomu jego istnienia. Mo?na wi?c powiedzie?, ?e system ten, je?li chodzi o cechy charakterystyczne, jest czym? nowym, dysponuje bowiem cechami w nim wcze?niej niespotykanymi i nieprzewidzianymi, skoro nie wynika po prostu z cech cz??ci sk?adowych i nie mo?na go z nich wyprowadzi? drog? pomna?ania tych cz??ci. To ?nowe? w?a?nie, czyli wyst?powanie nowych cech ca?o?ci nazywane jest emergencj? lub emergentyzmem. Zgodnie z powy?sz? definicj? emergencja jawi si? nam nieomal jako CUD ! Oto czego?-tam nie by?o, a? tu nagle JEST ! Jest CO? z NICZEGO. ...i jest to zjawisko powszechne.
Sk?d takie z?udzenie ? (bo jest to z?udzenie).
Wynika ono z nieuwzgl?dniania przez materialistów, agnostyków, mistyków, etc. innego czynnika sprawczego we Wszech?wiecie - jakim jest INFORMACJA. Nowe w?asno?ci uk?adu pierwotnie niepowi?zanych ze sob? cz??ci wynikaj? z informacji która zosta?a im przypisana/wpisana poprzez stworzenie z nich takiego a nie innego uk?adu.
WSZYSTKO Z CZYM MAMY DO CZYNIENIA JEST WYNIKIEM ZWI?ZKU MATERIA-NFORMACJA. Zwi?zek ten wyst?puje zawsze i ani materia ani informacja nie mog? istnie? bez siebie nawzajem (sic! entropia). W emergencji nie ma nic z cudowno?ci. Pozornie zaskakuj?ce w?asno?ci materii zorganizowanej w nowy sposób wynikaj? z powi?zania taj?e z now? porcj? informacji - która te nowe w?a?ciwo?ci okre?la i uzasadnia. ...przykro mi, je?li komu? odebra?em nadziej? na naukowe uzasadnianie cudowno?ci. Cudowno?ci niestety nie istniej?. ?RÓD?O ==> http://rafalmazur.blox.pl/2005/11/Emergencja.html | |
|
-- Furtian Waclaw Szkoła Filozoficzna Wyznawców Wiary w Inteligencję Czlowieka "Sekta im. Giordano Bruno"
| ||
|
Member Posts: 194 |
By nie być ignorantem, stwierdzę tyle. Spotkajmy się i podyskutujmy, piszesz ciekawie aczkolwiek podszyte masz coś pod słowami. Bez urazy ale przy okazji wpadłeśna forum w czasie gdy jest poruszenie odnośnie wspólnego spotkaniasię. Reflektujesz ?
| |
|
-- Si vis pacem para bellum
| ||
|
To zależy. Gównie od czasu i pieniędzy. Jednego i drugiego mi niestety brakuje. Musiałbym wiedzieć konkretnie, co ma być przedmiotem takiego spotkania. Podyskutować możemy przecież także i tutaj - a moje teksty lepiej rozmumieć wprost i nie dorabiać do nich niczego, czego ja sam nie zamierzałem twierdzić/powiedzieć. | |
|
-- Furtian Waclaw Szkoła Filozoficzna Wyznawców Wiary w Inteligencję Czlowieka "Sekta im. Giordano Bruno"
| ||
|
Member Posts: 194 |
Chodzi przede wszystkim o organizację Nas samych w przestrzeni.Nawołuje do spotkania fizycznego z nadzieją że ruszy jakaś inicjatywa.Ja nie tracę dnia i codziennie kogoś informuję o tym co wiem.1-2 czasem po 3 osoby.Nie szczypie się ;p Pozdro: Ps: brzmisz jak Chaota | |
|
-- Si vis pacem para bellum
| ||
|
Member Posts: 22 | Chcesz działać "w czasie i przestrzeni", to przyłącz się do marszu Ateistó Agnostykótójest organizowany w Krakowie 10 października przez tzw. "Młodych Wolnomyślicieli: http://wolnomysliciele.com.pl/index.php?option=com_content&view=section&layout=blog&id=3&Itemid=62 Taką mam konkretną propozycję. Pozdro. | |
|
| ||
|
Member Posts: 76 |
Eeeeee, haha | |
|
-- I wiedzcie iż to jak zachowacie się w chwili najcięższej próby może stać się zaczynem najwspanialszego triumfu. Albowiem stwarzane przez Was doświadczenie jest wyrazem tego Czym w Istocie Jesteście i Czym pragniecie Być.
| ||
|
Member Posts: 21 |
Jakie dzialanie ma na celu marsz ateistow i agnostykow? Poza jak rozumiem zwroceniem uwagi na istnienie takiej grupy, ktora chcialaby miec porownywalne prawa do grup wyznaniowych. Sam nie kocham kosciola katolickiego, ale wszelkie zmiany potrzebne sa moim zdaniem na innym poziomie. Wolne myslenie konczy sie tam, gdzie zaczynaja sie dogmaty. Niewazne 5 czy 10. | |
|
-- Nie będziesz czynił żadnej rzeźby ani żadnego obrazu tego co jest na ziemi nisko ani tego, co jest w wodach pod ziemią! Nie będziesz oddawał im pokłonu i nie będziesz im służył...
| ||
|
Wprawdzie wolałbym rozmawiać na temat emergencji i jej ekscytujących powiązań z innymi wielkościami fizycznymi, ale... ...ale skoro padło konkretne pytanie - no to zasługuje na konkretną odpowiedź.
Cel marszu Ateistów i Agnostyków jest oczywisty. Wykazać tzw. "opinii publicznej" (w praktyce dziennikarzom), że w Polsce istnieją środowiska, wobec których Katolicy stosują bezzasadną przemoc prawną. W takich warunkach nie może być mowy o żadnej demokracji, albowiem z demokracją mamy do czynienia jedynie wtedy, gdy są szanowane prawa mniejszości światopoglądowych.
Jak więc widzisz, ja nie jestem antyklerykałem, a cała sprawa nie ma nic wspólnego z miłością lub nienawiścią do Kościoła Katolickiego.
A teraz, gdy już wyjaśniliśmy sobie te sprawy, oczekuję na posty w kwestii meritum.
Dołączam pozdrowienia. | |
|
| ||
|
Do you believe in ghosts? | |
|
| ||
|
Member Posts: 21 |
Zapoznalem sie z teroria i nie bardzo widze jakies pole do dyskusji. Teorie naukowe sa konstruowane przez ludzi w calej ograniczonosci ich umyslow. Dzisiaj nauka podaje to, jutro tamto. Nie widze zatem sensu dyskusji, szczegolenie, ze w przytoczonej przez Ciebie teorii (bo nie Twojej jak mniemam) nie ma nic co by mnie do dyskusji prowokowalo. Przyjmuje do wiadomosci, ze taka teoria istnieje i fajnie, ze sa i takie glosy na tym forum.
Co do pytania o duchy to rozumiem, ze do mnie. Przy okazji chcesz przejsc na angielski?
Swoja droga naprawde czujecie sie tak ograniczani? Ja bym tylko chcial, zeby Kosciol placil podatki. Sam od dziecka nie bylem wychowywany w tradycji i wierze katolickiej i mialem z tego powodu rozne nieprzyjemnosci, ale ten klimat walki mnie nie przekonuje. To czy czujesz sie ograniczany czy nie jest tak naprawde w Tobie, bez wzgledu na to jakie przyklady praw ograniczajacych swobode nie-katolikow przytoczysz. | |
|
-- Nie będziesz czynił żadnej rzeźby ani żadnego obrazu tego co jest na ziemi nisko ani tego, co jest w wodach pod ziemią! Nie będziesz oddawał im pokłonu i nie będziesz im służył...
| ||
|
"at 07:27PM on Sep 23, 2009 Eeeeee, haha
Do you believe in ghosts? " -Yes, my master. A czemu pytasz jeśli mozna wiedzieć? | |
|
-- I wiedzcie iż to jak zachowacie się w chwili najcięższej próby może stać się zaczynem najwspanialszego triumfu. Albowiem stwarzane przez Was doświadczenie jest wyrazem tego Czym w Istocie Jesteście i Czym pragniecie Być.
| ||
|
...a czemu zmieniłaś sobie stopkę angielskojęzyczną na poską ? | |
|
| ||
|
Na tym topiku poddaję krytyce obecne pojmowanie zjawiska emergencji jako czegoś stwarzającego w przyrodzie nową jakość "za darmo" lub "z niczego". Taka, moim zdaniem niewłaściwa interpretacja istoty emergencji wynika z jej (było - nie było) naukowej definicji. Potrafię to łatwo uzasadnić także na drodze matematycznej. Dlatego błędem jest twierdzenie, jakoby w tym topiku nie został postawiony problem nad którym można by było dyskutować. Jak mi się wydaje, istota Twojej niechęci do podejmowania dyskusji ma swoje odzwierciedlenie (i źródło) w drugiej części Twojego postu. Dlatego chciałbym Cię zapewnić, że obecnie nie jest jeszcze w Polsce źle. Jeszcze Katolicy nikogo nie torurują i nie palą na stosach... ...aczkolwiek zdarzało mi się usłyszeć (i przeczytać) następujące zdanie: "Jeszcze czas sądów Bożych powróci." ( w kontekście grożby) Doktrynalna przemoc prawna stosowana przez Katolików (w zasadzie przez duchowieństwo wywierające presję na polityków) nie jest bynajmniej we mnie. Wręcz przeciwnie ! Ona jest w Katolikach. W ich misjonarskim powołaniu do "nawracania". Nawracania na przekór jednostce i wbrew jej przyrodzonemu prawu do tzw. "wolnej woli" (termin przestarzały). Zadam Ci więc pytanie. Kiedy będę miał prawo do przeciwstawiania się tej przemocy ? Czy dopiero wtedy, gdy urośnie do takich rozmiarów, że już przeciwstawienie się jej nie będzie możliwe ? ...może chciałbyś, żeby tak właśnie było. Ale nic z tego ! Bo jeśli nie teraz - to kiedy ? A jeśli nie my - to kto ? Dołączam szczere pozdrowienia. | |
|
| ||
|
"...a czemu zmieniłaś sobie stopkę angielskojęzyczną na poską ? "
Ponieważ obecna bardziej mi się podoba i odzwierciedla więcej tego, o czym niedługo mogłabym mówić... Ale już chyba rozumiem skąd wzięło się pytanie o duchy. Pozdrawiam i zdrowia życzę ;-) | |
|
| ||
|
To jepiej. Głupio to wygląda, gdy dwoje Polaków rozmawia ze sobą po angielsku. | |
|
| ||