| Forum Home > Wiara i Religie > Garabandal - Objawienie Maryjne - polski lektor | ||
|---|---|---|
|
Member Posts: 124 | ||
| ||
|
Member Posts: 14 |
Dzięki za film, wszystko fajnie, tylko dajcie mi jeszcze filmik z instrukcją komu wierzyć?! Wszyscy są tak przekonywujący, że ciężko stwierdzić. Co prawda nauczyłem się nie przyjmować każdej teorii tak samo jak nauczyłem się ich nie odrzucać tylko co w przypadku kiedy teoria staje się praktyką? | |
| ||
|
Member Posts: 235 |
O jakiej teorii i praktyce mowisz ? Zacznijmy od tego co jest teoria i co jest praktyka. Mysle, ze w tych kwestiach nastapilo w ostatnich latach male zamieszanie.... Dobra postawe przyjales | |
| ||
|
Chodzi mi o połączenie tego filmu z Nauką cudów Gregga Bardena. W obu przypadkach mamy do czynienia z teoria, która w jednym przypadku poparta jest badaniami naukowymi, a w drugim opowieściami dużej ilości osób, z których każda przekonana jest o autentyczności mających miejsce wydarzeń. Jestem prostym człowiekiem i dlatego oprócz wiedzy, którą zdobyłem oglądając te filmy chciałbym móc wierzyć jednej albo drugiej stronie. Wiara ta przyda mi się chociażby w selekcjonowaniu oglądanych/ czytanych publikacji. Chociaż przyznam się, że zadałem te pytania w celu wywołania dyskusji i poznania opinii osób, które mogą nazywać się autorytetami na tym forum a i tak zamierzam czytać i oglądać wszystko bo niesamowicie mnie to interesuje, jednak pod każdym tego typu filmem powinna pojawić sie dyskusja przywołująca argumenty innych w tych samych tematach.Wcześniej (przed odkryciem tej strony) zwykłem siebie nazywać ateistą, jednak było to odrzucanie pewnej teorii więć od tego odszedłem. Dlatego teraz staram się być sprawiedliwy w ocenianiu obu stron. | |
| ||
|
Nie chce byc niczyim autorytetem, poniewaz probuje namowic ludzi aby stali sie autorytetami dla samych siebie - zdobyli wewnetrzna moc. Idac za innymi, sami ustawiamy sie w pozycji slabych (czesto nawet ofiar), co bywa wygodne "Moc wierzyc jednej albo drugiej stronie" mozna by przetlumaczyc na - "przylaczyc sie do kogos". najpierw piszesz, ze niczemu od razu nie wierzysz ale tez niczego NIE ODRZUCASZ, a teraz piszesz, ze chcialbys selekcjonowac, choc tak na prawde to jednak nie chcesz tego robic Zgadzam sie z Toba, iz bylo by super gdyby pod kazdym filmem rozgorzala dyskusja. Coz - mam nadzieje ze tak sie wreszcie stanie. Mamy juz na dzisiaj 151 osob zarejestrowanych (w 4 miesiace !) i ponad 1500 wizytujacych dziennie. Gdzie sie podziewaja Ci ktorzy chca rozmawiac i wymieniac sie pogladami ? Halo !! jestescie tam ? | |
| ||
|
ok, to badz mentorem Myślę, że jest mnóstwo osób odwiedzających tę stronę, jednak w natłoku informacji, które tu znajdują i które, nie oszukujmy się, nie są zgodne z tym co od lat mieli wpajane, w obliczu tak wielkiego kłamstwa z którym przyszło im sie zmierzyć czują sie cholernie zagubieni i tak jak ja nie wiedzą co z tym dalej zrobić. Zastanówmy się jak można im pomóc. Myślę, że ktos w roli autorytetu jest potrzebny na początku, o ile będzie zdrowym autorytetem i ta rola nie zawróci mu w głowie | |
| ||
|
Przeczytaj sobie nasza rade od serca, na pasku po prawej. Nie moge byc mentorem i nie uwazam ze go potrzebujesz. Czy ktos chodzi do lasu aby wyglaszac mowy do drzew ? Sluchacz okresla mentora, a nie mentor siebie. Wymieniajmy sie wszyscy naszymi doswiadczeniami i wiedza, a kazdy niech wyniesie z tego dla siebie tyle ile potrzebuje ... Po to wlasnie jest ten portal, aby ludzie mogli dowiedziec sie roznych, byc moze waznych dla nich spraw. Jest to jednak tylko iskra, aby kazdy zrozumial iz pozostawac w niewiedzy daje tylko casowa iluzje bezpieczenstwa. Im dluzej sie w niej znajdujesz, tym bardziej sie boisz. Im dluzszy Twoj strach, tym trudniej sie od niego uwolnic. Dlatego tak wazne jest tez wiedziec, ze nie jestesmy sami. Wiedza daje mozliwosc SWIADOMEGO podejmowania decyzji. Jesli jest bezpiecznie, to bedziesz to wiedzial a jesli nie, to bedziesz mial szanse na czas zareagowac. To jest nasz wklad. Wkladem tych co tutaj zagladaja, niech bedzie to, ze wreszcie odwaza sie pisac: o swoich obawach, przezyciach, o swoich rozterkach i przemysleniach. Wtedy zaczniemy wlasnie rozumiec, ze nie jestesmy sami i nie jestesmy znow tacy dziwni, tylko dlatego ze nie akceptujemy wszystkiego "na slowo"i wbrew logice. Mysle, ze to jest dobry poczatek indywidualnej drogi kazdego z osobna. Nie ma "zlotego srodka", ale jest droga i kiedys wreszcie powinnismy na nia wkroczyc. Zrozumiec, ze kazdy jako indywidualnosc jest odpowiedzialny przede wszystkim za siebie a nastepnie wspolodpowiedzialny we wspolnocie, posrod ludzi. | |
| ||
|
w obliczu tego wszystkiego mam ochote wyjechać do Tybetu i tam zostać, albo jeszcze lepiej zaszyć sie u boku jakiegoś szamana w jednym z plemion i sluchać jego opowieści i żyć w harmonii z naturą | |
| ||
|
Zyj w harmonii z natura | |
| ||
|
Member Posts: 124 |
o objawieniach w Garabandal, jako o oczywistym przejawieniu się Matki Boskiej mówił otwarcie Ojciec Pio. Tak to niezwykle ciekawe, szczególnie, że Ojciec Pio uważany był i w zasadzie jest do dnia dzisiejszego za osobę, która z Góry wiedziała o wszystkim, o czym Bóg zechciał ludzkości powiedzieć. Ten wspaniały autorytet religijny daje nam zatem podstawy do uznania objawień w Garabandal za prawdziwe. Zapytany niegdyś przez grupę Hiszpanów - Czy rzeczywiście Matka Boża objawia się w Garabandal. On odpowiedział,
„Wciąż jeszcze pytacie o to? Jak długo oczekujecie, że będzie się Ona tam ukazywać? Ona objawia się już od ośmiu miesięcy!"
To jednak nie wiele. Wspaniały i bardzo poruszający dowód na powiązania pomiędzy Ojcem Pio a objawieniami w Garabndal przedstawia dr Celestino Ortiz – świadek wydarzeń w Garabandal w dziele ojca Eusebio Garcia de Pesquera - „Udała się z pośpiechem w góry”. Jest tam szczegółowo opisana sytuacji, kiedy to dziewczynki otrzymały od Ojca Pio list, który kazała mu do nich napisać Matka Boska. W liście tym czytamy:
„Moje drogie dzieci, O godzinie dziewiątej rano Najświętsza Dziewica poleciła przekazać wam: „O błogosławione dziewczynki z San Sebastian de Garabandal! Obiecuję, że będę z wami do końca stuleci i wy będziecie ze mną podczas końca świata i później zjednoczone ze mną w chwale nieba." Przesyłam wam kopię świętego różańca fatimskiego, który to Dziewica poleciła mi wam wysłać. Różaniec został ułożony przez Dziewicę i powinien być rozpowszechniany dla zbawienia grzeszników i dla ochrony ludzkości przed straszliwą karą, jaką dobry Bóg może zesłać. Daję wam tylko jedną radę : Módlcie się i zachęcajcie innych do modlitwy, ponieważ świat jest na progu zatracenia. Oni nie wierzą wam ani w wasze rozmowy z Panią w bieli ale, uwierzą kiedy będzie już za późno”. | |
| ||
|
niestety Twoja informacja musi koło mnie przelecieć bo ojciec Pio nie był żadnym autorytetem ;D | |
| ||
|
a dlaczego nie był autorytetem | |
| ||
|
Member Posts: 1 |
uwazam, ze ktos moze byc dla jednego autorytetem a dla innego nie. Najprostrzy przyklad to Jan Pawel II - autorytet dla Niemców?? Jesli wiezymy komus i wierzymy w jego swietosc, jego prawdomównosc itp.. to staje sie dla nas autorytetem. Jesli ktos gleboko interesuje sie Ojcem Pio, to jego osoba (bez wzgledu czy nadal zyje czy nie) moze stac sie autorytetem - godnym nasladowania. W glebi duszy pragniemy podazac za autorytetem czy tez go nasladowac - co jednak w zyciu codziennym nie zawsze jest latwe. | |
|
-- naucz sie biec gdy nie slychac braw....
| ||
|
Dzięki Krzychu za przypomnienie tematu i dzięki Andrzej za to co pisałeś tam wyżej. Przyznam szczerze, że sens Twoich wypowiedzi dotarł do mnie po przeczytaniu tego samego, lecz w szerszej formie, w książce Jagada Guru "Wyjaśnienie Reinkarnacji". Polecam ją absolutnie każdemu jako pozycje obowiązkową w dalszej drodze ku prawdzie oraz samodoskonaleniu się. Miałem ją polecić w temacie rozwoju duchowego, ale kto śledzi forum na bieżąco to pewnie wyśledzi i tę wiadomość ;). Na forum został ostatnio poruszony temat przykrych doświadczeń w czasie snu, myśle, że i w tym temacie okaże się ona pomocna. I na koniec prośba: jeśli posiadacie inne pozycje tego autora, proszę, dajcie znać. | |
| ||
|
Member Posts: 11 |
Brawo Andrew2...tak trzymaj. jest nas tak malo. ale jak wiesz tak bedzie do konca. jestem w ciaglych rozjazdach. ponieaz niedawno powrocilem. wnikliwie te witryna jestem member. wiec nie mam tylko pogladow do wymiany ale mam intrygujace swiadectwa ktore pragnalbym zamiescic w G.S. wiec posilki ida. ostatio zaczalem pisywac | |
| ||
|
mam nadzieje, ze te posilki wreszcie nadejada Marcus ....:wink: | |
| ||
|
Member Posts: 7 |
Dziwie sie ze jeszcze trwa dyskusja na temat objawien Garabandalskich. Wiadomo ze kosciol nie zatwierdzi tych objawien ze wzgledu na tematy poruszane tam przez Matke Boza bo dotycza odstepstwa w kosciele. Objawienia te nie sa wogole przez kosciol rozpowszechniane za co niestety ludzkosc poniesie straszliwe w skutkach konsekwencje zapowiedziane zreszta w Garabandal gbyz niebo wie jak sie ludzkosc zachowa.Co w nastepstwie tego niebo planuje mozemy sie dowiedziec w ostatnim oredziu Chrystusa dla naszej epoki czy tez naszych czasow w "Prawdziwym zyciu w Bogu" V. Ryden. Czeka nas niedlugo niestety to co Matka Boza zapowiedziala w Garabandal. Scenariusz apokalipsy sw. Jana juz sie realizuje. | |
| ||
|
żadne objawienia nie sa rozpowszechniane nawet te mam te ksiązke oredzia jezusa do kapłanów i pisze ze jest tylko do uzytkó wewnątkoscielnego http://www.taw1.republika.pl/michelini.html | |
| ||